Nordiska betalningar (P27)
– Saturnus är med på tåget

Möjligheterna att göra affärer i Norden är inte optimala. Därför införs P27 – en gemensam, modern och framtidssäker infrastruktur för nordiska betalningar. Just nu arbetar utvecklarna på Rexorgruppen med att anpassa affärssystemet för konsulter till den nya betalningsplattformen.

Nio clearingsystem. Olika filformat. Föråldrade betalningsplattformar. Flera överlappande produkter över gränserna.

– Befintlig infrastruktur i Norden för betalningar sjunger på sista versen, säger Patric Fält, produktchef på Saturnus Advokatsystem.

Lösningen heter P27 Nordic Payments Platform. P står för Payment och siffran 27 syftar på antalet miljoner invånare i de nordiska länderna.

Initiativtagare till den nya plattformen är de sex största bankerna i Norden: SEB, Swedbank, Nordea, Handelsbanken, Danske Bank och OP Financial Group.

– Målet är att skapa en gemensam modern och framtidssäkrad infrastruktur för betalningar i Norden

Sedan mer än ett år tillbaka arbetar Rexorgruppens medarbetare med att implementera P27 i affärssystemet för konsulter. Kunder till Rexor kommer inte att märka så mycket av förändringarna. Den största delen av arbetet sker bakom kulisserna.

– Kunderna kommer att kunna välja P27-betalning i Saturnus.  På sikt blir det dessutom betydligt enklare genom att användarna är online mot bankerna, i stället för att byta filer med varandra.

Hur ser tidplanen ut?

– Vi rullar ut kopplingar till de banker som våra kunder använder under våren och sommaren, i en första våg, säger Patric Fält.